När fredsvänner associeras med folkmördare diktatorer och landsförrädare

När Rasmus Ling (MP)ägnar en debattartikel i GP åt Aurora och fredsmanifestationen i Göteborg handlar den inte om att stå upp för freden. Tvärtom ifrågasätts både manifestationens syfte och fredsvännerna. I stället för att MP tar ställning mot krigsretorik och stödjer FN-resolutionen mot kärnvapen ser vi en hög MP-representant som fokuserar på de få som ansluter sig från ytterkantsvänstern och retoriskt försöker smitta ner även övriga deltagare. Hur vore det om Rasmus Lings eget parti i stället ställde upp för freden, gav stöd åt manifestationen och ytterligare marginaliserade de demonstranter han inte vill se.

På “Folk och försvar” i Sälen senast använde Peter Hultqvist en retorik som riktade sig mot fredsvänner, motståndare till värdlandsavtal och Nato. Han menade att om vi inte delar hans och därmed regeringens, uppfattning i frågan om värdlandsavtalet med Nato så är ni emot oss, emot Sverige och rent av ute i fiendens och Rysslands ärenden. En retorik i motsvarande klass ser vi när MPs riksdagsledamot Rasmus Ling skriver en debattartikel i GP om Aurora. Man kunde kanske hoppas på ett stöd för fredsvännerna – men icke. I stället reducerar han Aurora till någon slags marginell repövning och tycker att det är märkligt att man inte skulle få öva. Han är naturligtvis inte så korkad att han inte vet att det är värdlansavtalet med Nato och amerikansk trupp på svensk mark som demonstraterna invänder emot.

Men Rasmus Ling nöjer sig inte med att reducera orsaken till manifestationen för fred och förlöjliga fredsvännerna.  Han använder den klassiska “hök- och högermetoden “Guilt by accociation” redan i rubriken: “Motståndet mot Aurora infiltrerat av kommunister”

Bland alla 30 organisationer som ställer sig bakom Aurora har det också anslutet sig ett fåtal som tror på ett socialistiskt eller kommunistiskt samhälle. En av talarna för fred är Sven Wollter. Rasmus Ling tycks indirekt se svenska kommunister likvärdiga nazister. Sven Wollter må ha sin övertygelse men inte sjutton är han jämförbar med nazister. Nazismens ideologi är rakt igenom ond och bygger på en uppfattning om den vita rasens överlägsenhet och livsrum på andras bekostnad eller förintelse. Kommunismens ideologi må vara dysfunktionell i sitt förverkligande och funktion men den ursprungliga tankens ambition och ideologi är inte ond. Precis som den demokratiska kapitalismen tidvis spårat ur har kommunismens stater i stor utsträckning gjort det.

Men Rasmus Ling som tydligt deklarerar att han inte gillar demonstrationen mot Aurora  väljer att använda ett skamgrepp genom att indirekt positionera fredsvänner i samma fack som urspårade kommuniststater.

Syftet med debattartikeln är förstås att förekomma och att angrepp är bästa försvar.

Han vill flytta fokus från Rasmus Lings och den övriga MP-ledningens totala läggmatch även i fredsfrågan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *