Vad kommer att finnas kvar av miljöpartiet efter sommaren?

Skriven av: Kent Holmkvist

Jenny Nilsson, språkrör i Ö-vik, lämnar nu miljöpartiet. Och hon gör det med pukor och trumpeter och en svidande kritik av ledningen i Miljöpartiet. Hon skriver bl a:

Jenny Nilsson, numera fd språkrör för Miljöpartiet i Örnsköldsvik

Härmed går jag ut ur miljöpartiet. Jag kan inte längre stödja ett parti som tänker rösta ja till CETA, sålt brunkol, accepterar värdlandsavtalet m.m. och som har en sådan usel hantering av internkritiken och konsekvent vägrar ta till sig framförd kritik och analysera den. Ett parti som lagt systemkritiken i soptunnan och som mer och mer tappar de gröna värderingarna och drar åt det nyliberala hållet. Jag har inget förtroende kvar för ledningen, språkrör och partistyrelsen. Ett parti som inte längre förespråkar ekonomiska reformer och gör så många avsteg från gröna värderingar är omöjligt att stödja.

Som slutkläm lägger hon även till:

Men nu får det vara nog. Nyliberalerna verkar ha tagit över. Mp har då inget existensberättigande längre.

Hon tror själv att ledningen kommer att jubla över att hon lämnat partiet men om det är så att ledningen gör det så tror jag att dom inte riktigt förstår vad som håller på att hända. Kritiken har nämligen inte tystnat bara för att kongressen är över. Problemet är att nu börjar många medlemmar känna att det inte längre finns något hopp att MP åter skall bli vad det en gång var. Så dom aktiva kritikerna lämnar partiet istället.

Betänk nu att detta är idealisterna som värvat väljare och medlemmar på gator och torg. Dessa kritiker kommer inte att sluta engagera sig. Dom kommer bara  att hitta nya kanaler. Och även om MPs ledning hävdar att dessa kritiker bara sprungit i tidningar och klagat på det egna partiet så är det nog bara en västanfläkt jämfört med vad dom kommer att säga och skriva när dom inte längre är medlemmar i partiet.

Ann Engqvist, ledamot i Svedalas kommunfullmäktige. Sitter även i socialnämnden. (Fotot är taget av Jenny Wenhammar)

Det är dock inte bara Jenny som känner att partiet har gått helt vilse och att denna svängning i partiet underlättas genom en dåligt hanterad demokrati. Ann Engqvist är ledamot i kommunfullmäktige i Svedala och även en av deltagarna på Jädersbrukskonferensen. Hon skriver:

Aktivister och besvärliga människor straffar ut sig själva och får inte ” vara med i de innersta coola kretsarna”. Kommunikationsstrategin är medvetet dålig. Det råder således toppstyre, maktkoncentration, nepotism, ryggdunkarmentalitet, vita män har tolkningsföreträde. Detta är desinformation och går under rubriken – härskarteknik. Inget jag förknippade med MP när jag gick med. Självfallet gäller det inte alla, men tillräckligt många toppolitiker och karriärister ägnar sig åt detta.

Om medlemmar upplever att partiet inte längre för Miljöpartiets politik och att detta upprätthålls genom haltande demokrati så är det inte konstigt om medlemmar ger upp. Om miljöpartiet inte vill riskera att partiet faller sönder så bör nog ledningen göra någonting… och dom bör nog göra det ganska snart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *