Vad en Grön Nystart betyder för mig

I dagens samhälle finns det många partier som, på mer eller mindre allvar, säger sig värna om miljön. Vi bombarderas av budskap om allt från klimatsmart mat till hur laddstolparna skall frälsa oss från dagens bilars koldioxidutsläpp.

Tyvärr är många av dessa budskap faktiskt bara dekorativt tingeltangel för att dom olika partierna skall kunna ge skenet av att prioritera miljöpolitik. Anledningen till deras ovilja att faktiskt göra det som krävs är förmodligen att dom är oroliga att folket skall straffa dom  i nästa val. Vissa partier på högerkanten besvärar sig inte ens med att låtsas. Dom avfärdar bara det hela med motiveringen “vi har inte råd”. Det verkar helt enkelt som att det är viktigare att ha makt än att göra rätt.

En Grön Nystart måste börja med att vi talar öppet och ärligt om dom problem som finns så att folket har en möjlighet att göra en korrekt bedömning av dom budskap som flyger som svalor kors och tvärs i media. Om vi som medborgare inte förstår problemen, och konsekvenserna av dessa problem, så kommer någon förändring inte att ske i rimlig tid. En Grön Nystart måste även få människor att förstå att vi faktiskt kan förändra samhället.

Nästan alla politiker är livrädda för att börja reformera det ekonomiska systemet. Men vi måste betänka att vårt konsumtionssamhälle, och vår ständiga jakt på ekonomisk tillväxt, är ett hinder för att göra det som är rätt och riktigt. Om man följer varje samhällsfråga, där det finns problem, så hittar du nästa alltid ekonomiska intressen som hindrar att problemet blir löst. Vi måste börja inse att vårt nuvarande kapitalistiska system inte klarar av att lösa miljöproblemen och den allt snabbare automatiseringen i samhället. Och politikerna har inte viljan eller modet att tala till folket om vad som faktiskt krävs.

Det finns politiker som stolt deklarerar sin egen viktighet i miljökampen varje gång det satts upp en ny laddstolpe. Problemet är att elbilar inte kommer att lösa klimatproblemen. Om man ser över hela bilens livslängd så är inte dagens elbilar mycket bättre än dagens bensinbilar.

Jag måste även nämna klimatmålen. Våra politiker sitter med glada miner och rapporterar hur vi börjat få ner våra utsläpp osv… Ett stort problem är att vi inte mäter dom växthusgaser vi skapar utan bara vår produktion av dessa gaser. I dessa mätningar ingår inte internationell flyg- eller båttrafik. Inte heller klimateffekten av importerade varor finns med i den beräkningen. Så kort sagt. Om vi stänger alla våra fabriker och importerade allting från Kina så skulle vi på papper vara extremt miljövänliga. Någonstans på vägen verkar dock dessa politiker glömt det där ordet global i global uppvärmning.

Självklart är jag glad över dom framsteg, som trots allt, redan görs idag. Men dom räcker inte till. Vi måste göra större reformer av vårt samhälle än vi gör idag. Så länge som små segrar presenteras som stora så kommer folket att missledas att tro att det räcker med dagens politiska ansträngningar för att säkerställa ett bra liv för våra barnbarn.

Vi måste våga tala öppet om behovet att börja reformera hela samhället. Tänka nytt. Automatiseringen, som nu pågår, är snabb och med den försvinner jobb. Samtidigt har vi massor av saker som borde bli gjorda men som inte blir det eftersom att vi fortfarande beskattar lönearbete. Det lönearbete som sakta men säkert försvinner i samma takt som automatiseringen. Klyftorna i samhället ökar och därmed även motsättningarna. Vi behöver ett nytt ekonomiskt system som inte har samma regelverk som brädspelet Monopol. För i Monopol vinner alltid en person medans alla andra är bankrutta och den enda som har mer pengar än vinnaren är banken.

2 reaktioner till “Vad en Grön Nystart betyder för mig”

  1. När det gäller att reformera det kapitalistiska ekonomiska systemet anser jag att vi bör titta på Basinkomst.

    Börja t ex med att göra Garantipensionen på ca 10 700:- brutto helt skattefri. Därefter slår vi ihop alla transfereringar till privatpersoner till en Basinkomst på 10 700:- som då blir helt skattefri. Många människor kommer naturligtvis inte att nöja sig med att leva på denna nivå. Så de kommer fortsätta att förvärvsarbeta – några går kanske ner i tid.

    1. Jag tror också att vi bör införa basinkomst. Men vi måste nog göra lite mer saker än det. Jag tror att första steget är att staten tar kontrollen över valutaskapandet. Så länge privata aktörer kontrollerar valutan så kontrollerar dom även samhällsutvecklingen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *