USA spelar med vår gemensamma världsfred – igen

 

Författare: Leif Engström, Julia Fedioutchek, Kent Holmkvist

För några dagar sedan skedde en fruktansvärd gasattack i Idlib, Syrien, där bland annat många barn miste livet. Det är en fruktansvärd händelse och alla kan vi nog enas om att detta inte är värdigt mänskligheten 2017. Nu är det dock inte bara själva gasattacken som är fruktansvärd. Konsekvenserna från denna attack är fruktansvärda – hundratals civila har skadats och över hundra har dött. Igen. Hundratusentals människor instängda i det krigsdrabbade Syrien har ingenstans att fly och får knappt någon hjälp utifrån. Men det finns även en annan aspekt i den här konflikten som man inte kan bortse ifrån. Konsekvenserna av Syrienkriget kan drabba ännu fler och kan komma att vara minst sagt lika fruktansvärda.

Än så länge är det ingen som kan med all säkerhet svara på vem det är som står bakom gasattacken i Idlib. Flera västländer hävdar dock att det är Assad-regimen. Dessa länders media har redan börjat framställa detta som fakta trots att en klar bevisning saknas. Assad-regimen som stöds av Ryssland nekar till anklagelsen. USA har reagerat indignerat – igår stod USA:s representanter i FN och visade bilder på döda barn och tryckte på det omoraliska att använda just gas. USA:s tidigare attacker i regionen dödade folk med missiler eller utarmat uran.

Där stod vi framtill igår. Men man hade uppenbarligen bråttom och ville inte vänta på någon utredning om vilka som låg bakom attacken. Inatt skickade USA 50-60 missiler in i Syrien som ”svar”.  Saudiarabien och Israel har uttryckt sitt stöd för dessa attacker. Man kan fråga sig om dessa länder anser att lösningen på konflikten utgörs av en ännu större offensiv  i Syrien?

Vi måste inse att de flesta krig i regionen är ”krig via ombud”. På ena sidan står USA och Saudiarabien. På den andra sidan Ryssland och Iran. Dessa två grupper har stora intressen i regionen, bland annat kontroll över olje- och gasledningar som går genom Syrien. Än så länge har inte USA och Ryssland dock ställts direkt mot varandra. Ryssland, Iran och Assad verkade gå segrande ur striden när dom vann striderna i Aleppo. Men nu har USA fått den ursäkt dom behövde för att själva aktivt börja delta i striderna. Allt på grund av gasattacken i Idlib.

Man får lite dålig smak i munnen när man betänker USAs tidigare agerande mot stater i bland annat Mellanöstern. Det är inte alltför länge sedan som dom var säkra på att det fanns massförstörelsevapen i Irak och startade det krig vars eftermäle vi nu ser i Syrien. Nu är  USA säkra på att det var Assad-regimen som stod bakom gasattacken. Men efter Assads framgångar på senare tid finns det egentligen inget motiv för honom att riskera allt med en gasattack. Skillnaden mellan krigen i Irak och Syrien är dock stor. Både USA och Ryssland är militärt aktiva i Syrien vilket  skulle kunna leda till ganska otäcka konsekvenser. Särskilt med tanke på de ledare som sitter i respektive länder.

Det  är oerhört viktigt att i ett sådant spänt läge, både staten Sverige och våra medier,  håller neutralitet gällande frågan om gasattacken tills dess att det går att säkerställa vem det var som faktiskt stod bakom den. Idag behöver vi vara tydliga med vår neutralitet för denna konflikt kan faktiskt eskalera och beröra fler länder och regioner som kan bli indragna i konflikten. Genom att vi i Sverige för inte så länge sedan har ingått ett värdlandsavtal med NATO, som ger USA rätten att föra in kärnvapen på vår mark, har även vi markerat vår närmande till USA, vilket kan  göra Sverige till en krigsskådeplats i framtiden. Vi menar att Sverige behöver satsa istället på ett utökat fredsbevarande arbete och visa att man inte tar ställning för någon av de krigförande makter, varken Ryssland eller USA, utan jobbar för en ökad fred och säkerhet i världen.  

En kommentar till “USA spelar med vår gemensamma världsfred – igen”

  1. Ledsamt att inte politiken strävar efter vad ni efterfrågar.

    Men tyvärr får vi väl konstatera att vi får sådana politiker som vi är värda.

    Är folket rädda och kräver snabba lösningar så sticker politikern fingret i luften. Det är väl det som kallas demokrat är jag rädd för – ett folk som påverkar politikern istället för tvärtom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *