Sverige behöver ett parlamentariskt trovärdigt grönt alternativ

Över 15 000 forskare från 184 olika länder har nu gått ut med en varning till mänskligheten. Dom talar inte längre om lite stigande vattennivåer och lite varmare klimat. Nu talar dom om mänsklighetens överlevnad. Dom menar att världen behöver rejäla förändringar och dessa förändringar behövs nu. Inget mer småduttande, som 60 kr mer i flygskatt, utan märkbara rejäla förändringar.

Detta kommer naturligtvis att påverka oss medborgare och vårt sätt att leva. Men om mänsklighetens överlevnad ligger i andra vågskålen så känns det fånigt om vi ignorerar denna varning. Dessutom känns det rakt av elakt mot våra barn och barnbarn. En förutsättning för att göra dessa förändringar är att våra ledare börjar tala öppet om dessa problem och informerar folket om att tiden för förändringar är nu… inte om 20 år.

Men vem av våra ledare skall göra det med tanke på hur vår riksdag ser ut idag? Kommer Alliansen att vara först med att gå ut och säga att vi måste ge upp vårt konsumtionssamhälle för att inrikta oss på ett mer hållbart system? Knappast! En stor del av deras väljarbas sätter individen före kollektivet. Kommer Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att vara först? Inte heller troligt eftersom att då måste dom ge upp arbetslinjen och därmed förlorar fackförbunden sin mening.

Kvar blir då Miljöpartiet. Har dom gjort det under mandatperioden? Nej. Dom valde istället en annan strategi där dom hamnade i symbios med Socialdemokratin. Ett äktenskap som inte gynnat den gröna rörelsen utan snarare storföretagen och vapenindustrin. Det är egentligen inte konstigt att MP förlorat så många väljare och medlemmar. Miljöpartiet hade en viktig funktion att fylla. Dom skulle vara miljökämparna som stod i första led för att trycka på parlamentariskt för att bevara en rimlig livsmiljö för nuvarande medborgare samtidigt som hänsyn togs för dom som kommer efter oss.

Nu har MP ramlat till 3,8 % i opinionen. Skandalerna har kommit på ett pärlband och avhoppen är många. Inte bara bland väljare och medlemmar. Nu har även politiker och folk på kansliet börjat lämna partiet. Det verkar som att tron på att MP skall klara riksdagsspärren har flugit sin kos och därmed flyr även nu många som gjort sitt politiska värv till en karriär. Tyvärr verkar det inte finnas mycket till ideologisk bas kvar att luta sig mot så fallet kan bli hårt.

Om MP, likt fågeln Fenix, skall resa sig ur askan så verkar det bara finnas ett sätt. Gräsrötterna måste komma tillbaka. Och dom måste kunna få påverka politiken. Inte bara användas som utfyllnad i medlemsregistret. För att få tillbaka dessa gräsrötter måste nog ingenjörerna bakom MPs nuvarande politiska inriktning ges mindre viktiga positioner och dom verkliga idealisterna släppas fram. Sverige behöver ett parlamentariskt grön alternativ för att driva på alla till en rejäl omställning av samhället. Om inte MP ämnar fylla den positionen får vi hoppas att det kommer ett nytt alternativ. Och att det kommer snabbt.

// Kent Holmkvist

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *