Samtalet spelas in för din trygghets skull

Tänk dig att du sitter med din laptop och filar på din facebookprofil. Du kanske precis lagt upp en bild på dig själv när du tränar eller äter en rawfoodlunch med goda vänner. Du är nöjd med en ironisk kommentar… men plötsligt hoppar datorn ner från ditt knä, gör ett hoppsasteg, räcker dig fulfingret och springer iväg. Hen tar sig ut genom dörren och sätter fart mot motorvägen. Du inser att du inte kommer att hinna i fatt henom, men vill gärna göra ett försök eftersom du köpt nya löparskor.

Medan du springer bemödar dig för att komma ihåg vad du har sparat- bilder, dokument, hemliga brev, rapporter, journaler, anteckningar från inofficiella möten? Ditt minne sviktar eftersom du litat 100 % på att din dator vill dig väl – adressboken, kalendern, internetbanken, koderna. Men laptopen var ju så snygg…och det var ju ni två som skulle bli gamla ihop!
-Åh! Tänk om hen är borta för alltid!!?? tänker du och tar det långa steget före. Om du får tag på den lille illbattingen ska du minsann skaffa en backup och lära dig mer om det-här-med-teknik, kanske lägga upp mappar på Dropbox eller iCloud.

En kort sekund (medan du stannar för att knyta skosnöret) undrar du varför du fått så mycket reklam för gym- och datingklubbar den senaste tiden. Din laptop kanske är svartsjuk, eller har hen en annan? Hmm, men du tröstar dig med att det säkert är en slump.

Du springer förbi några löpsedlar – Snowden bör få Nobels fredspris! 4000 hackers från organisationen CCC (Chaos Computer Club) träffas IRL i Berlin! 50 datorer från privata vårdcentralen Lövet sålda till Hells Angels! Bildt säger ingenting viktigt i sin telefon! Transportstyrelsen har öppnat de digitala portarna.

Du ökar tempot för du SKA ha tag i din laptop där alla bilderna på barnen är sparade! Hen kan inte bara lämna dig så där, hen måste ta sitt ansvar! Eller hur?
Ungefär så ser det ut. Du säljer ut dig själv till den privata marknaden och tappar kontrollen över vad som är privat och offentligt. På alla plan. Du litar fullkomligt på att tekniken är till för din bekvämlighets skull, att den är vänligt sinnad, och lite gullig.

Enligt teknikexperten Jörgen Städje på TechWorld är kunskapsnivån kring lagring på internet förvånansvärt låg. Han menar att gammal som ung, privatpersoner såväl som företagare sparar saker på internet utan att ifrågasätta var det tar vägen. Skolorna undervisar inte om riskerna, istället ber lärarna eleverna att spara sina arbeten på Google Docs eller Drive. De filer du lägger ut på en publik tjänst på internet blir allas data, det som exporteras till internet blir offentligt, eller kan köpas för pengar – förr eller senare. Du har ingen koll, du bara springer efter din älskade vän, den du är helt förälskad i, som vet allt om dig, som du litat på.

Så ser du henom! Älskade, tänker du. Hen står mitt på ett regnvått torg och ser skuldmedveten ut. Ni filmas av en satellitkamera kopplad till Google Maps. Du tar upp henom i din famn och förlåter allt. Stryker regndropparna från hens långa emojifransar, instagrammar en selfie där ni återförenas.

Skriven av: Ann Engqvist

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *