Nu lämnar jag Miljöpartiet

Skriven av: Kent Holmkvist

Idag har jag begärt utträde ur Miljöpartiet. En del kanske tycker det är trist. Andra kommer säkert att jubla. Efter kongressen 2016, när det gick upp för mig att ledande miljöpartister förde medlemmar bakom ljuset, har det varit en enda stor kamp. Nu efter kongressen 2017 är det bara att inse att Miljöpartiet har förändrats. Och hoppet, om att det åter skall bli vad det en gång var, är borta. I alla fall under överskådlig tid.

I och med att jag nu lämnar partiet så lyfts dock en börda från mina axlar. Det har varit enormt frustrerande att se Miljöpartiet helt sälja sin själ för maktens skull och därmed aktivt delta i att föra Sverige i en riktning som för mig är helt främmande. Att inte kunna, helt öppet, skriva om dom saker som jag har fått uppleva. Att hela tiden måsta “förpacka” det man skriver så folk förstår hur skadat vårt demokratiska system faktiskt är utan att skriva så pass kritiskt att man skadar det goda jobb som en del faktiskt gör.

Många har stört sig på dom kritiska texter som jag skrivit och andra har uppskattat dom. Att öppet kritisera sitt eget parti är ingen lätt sak men det är viktigt eftersom att annars ger man fritt spelrum för personer med andra ambitioner än att föra den politik väljarna satt dom att göra. Men att vara öppet kritisk mot sina egna partikamrater är bara meningsfullt under en förutsättning och den förutsättningen är att det finns hopp.

Ett hopp om att man kan vända partiet till vad det faktiskt är skapat för. Att det faktiskt driver samhället åt det håll som dess partiprogram lovar. Annars blir det bra ett slöseri med tid och dessutom en massa konflikter med människor som kanske inte alltid bryr sig om den ideologiska sidan av politiken utan mer om sin egen karriär. Nu finns det inget hopp längre.

Det finns en tradition i Sverige att man är trogen sitt parti i vått och torrt. Vilka än avsteg partiet gör från sitt partiprogram. Vissa kanske ser det som en bra sak men det gör inte jag. I dagens politiska värld ändrar partierna sin politik efter opinionens nycker. En socialdemokrat från 60-talet skulle nog inte bli särskilt glad om han såg vad socialdemokratin blivit idag. På samma sätt är det med MP. Till och med dom gamla ledarna av miljöpartiet är idag öppet kritiska mot Miljöpartiets inslagna väg. För mig, som valde just miljöpartiet p g a partiprogrammet, är dagens miljöparti inte längre ett alternativ.

Jag har fått höra av ledande miljöpartister att “politiska partier utvecklas” och att man måste hänga med för att överleva. Men då anser jag att dom grovt missförstått vad politik handlar om. Politik är Ideologi. Det borde iallafall vara det. För att en demokrati skall kunna fungera på ett bra sätt skall väljarna välja parti och inte tvärtom. Som det är idag förflyttar partierna sig friskt på den politiska skalan för att “röstmaximera”. Men när man gör det måste man offra sin ideologi. Resultatet av det är att vi nu har en stor grå massa av partier som samlat sig i mitten och skillnaderna mellan dom är små även om politiker försöker övertyga oss om att så inte är fallet.

Om man är medlem i ett politiskt parti så bör man även rösta på dom i ett val. Jag känner inte längre att jag kan lägga min röst på Miljöpartiet. Då blir det bara hyckleri att vara kvar som medlem.

Eftersom att jag vill se ett bättre samhälle så kommer mitt engagemang i politiska frågor inte att upphöra. För mig var inte Miljöpartiet målet utan medlet. Min dröm om ett grönt samhälle byggt på empati, medmänsklighet och jämlikhet lever vidare. Men eftersom att Miljöpartiet inte längre verkar hålla sin egen ideologi särskilt högt så måste jag hitta andra vägar för att jobba mot det målet. Så länge som Miljöpartiet inte tar sitt eget partiprogram på allvar så kan jag inte vara medlem. Kanske dom i en framtid hittar åter till sina rötter och då kanske det blir aktuellt att återgå till partiet om nu inte något annat bra alternativ dyker upp innan dess.

Jag kommer att fortsätta att skriva, både i Grön Nystart och i Tankeverket tillsammans med andra underbara människor och hoppas att även ni som läser detta kommer att delta. Jag tror på fullaste allvar att vi kan bygga en bättre värld om vi alla hjälps åt att sprida information och idéer. Vi kan göra det utan att sitta på långa möten och utan att behöva se människor klättra på varandra för att stiga i hierarkin som i den värsta dokusåpan. Om vi har tur kanske det dyker upp nya alternativ inom politiken där vi gröna kan samlas nu när Miljöpartiet valt en annan väg. Vi får hålla tummarna.

Avslutningsvis skulle jag vilja tacka alla fantastiska människor som jag träffat genom MP. Vi kommer nog att fortsätta utbyta idéer och tankar. Även om jag nu lämnar partiet så ser jag fram emot många långa debatter både på nätet och IRL.

11 reaktioner till “Nu lämnar jag Miljöpartiet”

 1. Ett svårt beslut är taget. Tack Kent för att du delar med dig.
  Partiprogram, kongressbeslut och valmanifest skall vara varje partis grund. Men MP ledningen har ju vikt ner sig fullständigt för (S)torebror!

  Makten är tydligen mycket viktig, tyvärr.
  Jag anser att regeringssamverkan är vägen för att försöka få igenom kongressbeslut mm. Inte målet.

  Jag hoppas nu att du får en trevlig sommar och att du nu vilar upp dig politiskt!

  1. Du har så rätt. Men som jag skriver. Mitt politiska arbete kommer inte att minska. Det kommer bara inte att ske via Miljöpartiet. Men jag verkligen försöka hinna vila lite i sommar också 🙂

 2. Måste tyvärr hålla med dig. Miljöpartiet är inte längre vad det en gång var. Och börjar hamna långt ifrån partiprogrammet. Står inte upp för sin ideologi och vänder kappan efter vinden alldeles för lätt. Jag är besviken.

  1. Näe… det är lite trist att vara partilös. Men när jag måste välja mellan partilös eller medlem i ett parti som jag inte tror kan representera mig så väljer jag partilös.

   Men vi får väl hoppas att det inte blir så länge. En lösning var om Miljöpartiet återfick sansen och började föra en politik som känns rimlig eller så kan vi alla samla oss här på Grön Nystart och visa att vi existerar. Visa dom som idag har politisk tyngd att vi finns här och att vi behöver deras hjälp. Jag hoppas och tror att det kommer att finnas ett hem för oss inom kort.

 3. Det finns gott om politiska krafter att ansluta sig till för fd miljöpartister. Ett av huvudproblemet för mig med både majoriteten och oppositionen i partiet är att ni inte tycks bryr er om demokratisk politisk organisering utan tar för givet att partiformen är den enda man kan verka inom. Ni har fel. Att miljöpartiets ledning eller opposition inte sökt skapa allianser med fristående folkrörelser är det grundläggande felet som förvandlat kritik till ideologignäll eller bara persongnäll utan maktstrategiskt tänkande. Se er omkring, inte minst fredsfrågan behöver insatser men också organisationer som i svenskt folkrörelsetradition arbetar med flera frågor som Jordens Vänner och Framtiden i våra händer eller Kvinnor för fred och Akvister för fred.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *