Hela samhällssystemet borde göras om

Skriven av Kent Holmkvist

Grön skatteväxling, sänkt arbetsgivaravgift, transaktionsskatter, jobblinjen, differentierad moms, bonus malus och avskaffat räntebidrag. Detta är termer som politiker använder dagligdags. Allt för att ge oss medborgare en känsla av att vi i Sverige är i miljökampens framkant. Samtidigt svälter människor i miljontals p g a av torkan som är en direkt konsekvens av vårt levnadssätt. Vi talar om att skapa jobb för att hålla upp tillväxten så att vi kan upprätthålla välfärden…. för oss… Vi verkar blunda för dom katastrofer som vår välfärd orsakar globalt.

Vårt levnadssätt skapar svält, törst, konflikter och krig. Vad gör vi? Vi säljer vapen där konflikter blossar upp så vi kan skapa jobb och öka tillväxten… hos oss… När skall vi som medborgare inse att alltihop är FEL! Vi kan inte leva på det här sättet om vi skall skapa en lycklig och stabil värld där vår barn och barnbarn kan utvecklas och leva bra liv.

Då räcker det inte med sänkt arbetsgivaravgift för frisörskor eller ändrad arbetsgivaravgift. Vi måste se helheten. Är det rimligt att människor svälter för att vi vill upprätthålla vår konsumtion? Nej! Är det rimligt att vissa skall äta rysk kaviar på silversked samtidigt som vissa inte kan ge sina barn näringsriktig mat? Nej! Är det rimligt att vi förvägrar människor sin rätt att fly från elände bara för att vi inte vill dela med oss av våra tillgångar? Nej! Är det rimligt att vårt samhällssystem är så krångligt att vanliga människor, i stor utsträckning, inte ens orkar sätta sig in i hur det fungerar? I helvete heller!

Är det inte dags att alla politiska partier sätter sig ner och på allvar börjar tala om hur samhället skall se ut i framtiden. Helt utan att ta hänsyn till dagens system med konsumtionsiver och tillväxtreligion. Ni kanske har fått för er att det är det som partierna gör varje dag? Det är inte min uppfattning. Som jag ser det representerar dom olika grupper i samhället som alla vill, inom nuvarande system, ge just sin grupp fördelar.

Om du frågar människor hur dom vill att samhället skall se ut i framtiden så är jag ganska säker på att dom vill ha fred, jämlikhet och lycka. Titta er omkring i samhället och världen just nu. Det är knappast dit vårt nuvarande system har lett oss. Det är dags nu att faktiskt ta tag i dom grundläggande problemen som finns i vårt samhälle och inte blunda för det faktum att vi, med vårt levnadssätt, är ansvariga för människors lidande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *