Det är ovärdigt Sverige att anklaga någon med hemlig bevisning

– Vi måste kunna lita på våra ledare.
– Du måste släppa detta, det skadar partiet
– Varför låter du inte detta vara?

Detta är typiska kommentarer som jag fick på den tiden jag fortfarande var medlem i Miljöpartiet och tog upp frågan om tjänstemannen som blev sparkad med hjälp av hemlig bevisning. Detta gällande hans relation till främmande makt. Idag är jag inte längre medlem i partiet och frågan möts med tystnad, numera inte bara från Miljöpartiets ledning, utan även av media. När partiet hela tiden tystar ner frågan så blir det inte så mycket för media att skriva om. Sedan hänvisar alla hela tiden till Stenvinkel som är anställd och inte förtroendevald vilket gör vikten att svara inför allmänheten mindre avgörande.

Jag ska börja med att berätta varför jag inte kan låta detta vara. Jag tycker det är osmakligt om det visar sig att bevis inte finns och att då ledande miljöpartister ändå gått in och aktivt hindrat tjänstemannen att få ny anställning genom att hänvisa till hemlig bevisning. Och dessutom måste vi värna om vår demokrati. Om det är så att man i ett riksdagsparti kan ha maktkluster som missbrukar sin ställning så är det skadligt för demokratin och landet.

Det verkar vara alldeles för många som varit inblandad i detta för att kunna skylla på enskild inkompetens. Dom saker vi har att förhålla oss till blir då:

  1. Det finns bevis för att tjänstemannen har haft otillbörlig kontakt med främmande makt.
  2. Det finns inga bevis för att han haft det

Om bevis finns så bör dessa presenteras så att dom går att verifiera. Det är inte värdigt ett land som Sverige att någon skall kunna förstöra en annan människas liv och kanske även förändra ett lands politik genom att hänvisa till hemlig bevisning. Särskilt inte när denna bevisning presenteras som så hemlig att inte ens den anklagade och hans juridiska ombud får ta del av den. Enligt de uppgifter som vi fått har varken tjänstemannen, hans juridiska ombud eller riksdagsgruppen fått ta del av denna hemliga bevisning.

P g a av den kompakta tystnaden från Stenvinkel och Svedling med ständiga hänvisningar till att detta är ett personalärende så är vi som står på utsidan tyvärr tvungen att spekulera i dom alternativ som finns tillgängliga. Om det är så att bevis finns så bör dessa presenteras åtminstone för den anklagade och hans juridiska ombud. Det är det minsta man kan begära. Men eftersom att denna historia nu har nått skandalstatus så är nog det bästa alternativet att faktiskt presentera bevisen offentligt.

Om det är så att inga bevis finns så existerar det, som jag ser det, två möjliga motiv. Det ena är att detta handlar om makt. En maktkamp där personer i MPs högsta ledning agerar som värsta dokusåpadeltagarna. Allt för att klösa sig fast vid den makt och prestige som detta jobb ger. Eller så handlar det om en politisk omsvängning. För dom som är politiskt insatta är det väl knappast någon hemlighet att tjänstemannen stod väldigt nära Valter Mutt och att han för 19 år sedan anställdes av Birger Schlaug. Efter att tjänstemannen fått lämna sin post och Valter fick lämna som utrikespolitisk talesperson så ersattes de av personer som inte alls framför samma budskap som Valter gjorde. Efter att Schröder fick ta över posten som försvarspolitisk talesperson så ser vi nu en utrikespolitisk linje hos MP som knappt går att skilja från Socialdemokraternas. Borta är den nyanserade bilden av Rysslandspolitiken och Ukrainafrågan. Man hör inga större klagomål från MPs sida när det blir stora missilinköp från USA osv. MP för idag en allt annat än grön utrikespolitik där Rasmus Ling t o m har gått ut och kritiserat fredsrörelsen för att dom demonstrerade mot den stora militärövningen som Sverige hade tillsammans med NATO.

Om orsaken till anklagelserna grundar sig i personliga maktintressen är det så pass osmakligt att samtliga inblandade borde sparkas. Det är nämligen inte förenligt med en maktposition i ett politiskt parti att agera på sådant sätt. Om ett maktkluster inom MP sjösatt misstankarna och beskyllningarna i syfte att förändra MPs utrikespolitik, till någonting som är allt annat än grönt, så bör riksdagsgruppen, partistyrelsen och kongressen på allvar se över vilka det är som i hemlighet försöker styra MPs politik mot en politik som är allt annat än vad MP borde stå för enligt partiprogrammet.

Enligt den information som vi har fått ta del av har det pågått förhandlingar mellan MP och tjänstemannen vilket tyder på att flera inom MP är involverade i denna fråga. Dock verkar förhandlingarna upphört vilket i realiteten innebär, med pågående tystnad från MP, att dom inte har någon som helst vilja att lösa problemet med tjänstemannen utan känner sig nöjda med, att genom sitt tysta agerande, låta tjänstemannen leva med ett förstört rykte. Amanda Lindh tidigare gått ut och gjort ett uttalande om att anklagelserna var grundlösa men hon framförde det på ett sådant sätt att man som läsare kunde misstänka att hennes uttalande gällde nuvarande ledande MP politiker men inte tjänstemannen.

Hur vi än vrider och vänder på dessa frågor så måste man komma till slutsatsen att detta bör utredas av MP. Det kan inte längre ske i hemlighet eftersom att det helt enkelt för många frågetecken. Om inte detta utreds så får vi räkna med att hela denna historia dyker upp igen en månad innan valet och då förmodligen med ännu mer kraft.

Lite länkar till artiklar i media

Hög MP-tjänsteman fick sparken – efter misstänkta rysskopplingar (28 feb 2017)

MP-tjänsteman fick sluta – var säkerhetsrisk (28 feb 2017)

Språkrören duckar frågor om tjänstemannen (28 feb 2017)

MP-mannen om anklagelserna: ”Det kan jag inte tro” (28 feb 2017)

Miljöpartiet vägrar kommentera uppgifterna (28 feb 2017)

MP-riksdagsledamot kritiserar sitt partis agerande (13 mars 2017)

Tunga MP-politiker kräver svar: ”Lägg korten på bordet” (14 mars 2017)

MP-toppar pekade ut tjänsteman som säkerhetsrisk (12 sept 2017)

MP-tjänsteman klassades som säkerhetsrisk – kan vara bluff (12 sept 2017)

Mejlen avslöjar: Så sätter MP munkavle på ledamöterna (13 sept 2017)

Interna kritiken i MP: “Är totalt utflippat” (13 sept 2017)

Stålhammar anklagar partitopp för “rysskontakter” – varnas av partiet (29 nov 2017)

MP:s utrikespolitiska talesperson backar från anklagelser mot kolleger (30 nov 2017)

MP byter ut utrikespolitisk talesperson (1 dec 2017)

Pernilla Stålhammar lämnar alla utskottsuppdrag: Skadat förtroende (7 dec 2017)

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *