Dags för en öppen utredning om vad som händer på MPs kansli

När Pernilla Stålhammar blev petad, både som utrikespolitisk talesperson och från utrikesutskott, öppnades ett fönster in mot en partiledning i fritt fall och utan ledarskap. Man har på ett unket och inkompetent sätt underlåtit att ingripa när det kokats en brygd av politik, maktambitioner och hat efter en kärleksrelation.

När tjänstemannen utpekades som en säkerhetsrisk 2015 med otillbörlig kontakt med främmande makt var det tjänstemannens f.d. kärleksrelation Pernilla Stålhammar, som tillsammans med statssekreterare Eva Svedling och kanslichef Anna Stenvinkel, initierade och var drivande enligt Aftonbladet och ett brev som vi tagit del av. Pernilla Stålhammar bekräftar också sin roll på det nu redigerade FB-inlägget. Man startade en häxprocess som innebar att tjänstemannen lämnade med ett avgångsvederlag på ca 600 000 kr.

Några ledande miljöpartister inklusive Stålhammar vände sig till kvällspressen för ca 10 månader sedan och tjänstemannen har där fått figurera och utsatts för fortsatta anklagelser som om han i princip vore en spion för främmande makt.

Kulmen skedde för någon månad sedan då Pernilla Stålhammar publicerade ett angrepp  via FB som förutom tjänstemannen och tidigare partnern också omfattade partiföreträdare. Hon ansåg sig utsatt för en kampanj, med inblandning av främmande makt via en tidigare partner (tjänstemannen) och personer i partiet – en ”nationell säkerhetsfråga”, enligt henne.

Men uppgifterna  saknar grund, ansåg MP:s ledning och konstaterar att talespersonens “beteende är olämpligt”. Pernilla Stålhammar har sedan gjort avbön.

Men när nu hela häxprocessen med dess anklagelser visar sig sakna all grund bemödar sig Amanda Lind bara om att betona partiföreträdares oskuld och lägger därefter locket på. Tidigare har MPs kanslichef Anna Stenvinkel samt statssekreterare Eva Svedling hållit spekulationen och ryktena om tjänstemannens påstådda otillbörliga kontakter levande genom att vägra uttala sig om ett – som hon sa ”personalärende”.

Förutom  de tragiska konsekvenserna för tjänstemannen är ärendet är i allra högsta grad politiskt. Nu när Miljöpartiet dementerat uppgifterna måste alla korten på bordet. Ledande miljöpartister har tillsammans med kanslichef och statssekreterare bedrivet politik med utrikespolitiska förtecken som hållit felaktiga rykten vid liv som skadat både den tidigare tjänstemannens privatliv, möjlighet till arbete och karriär. Vi väntar på fler svar men det är mystiskt tyst efter Amanda Linds dementi. Ärendet måste upp till ytan inte bara för att rentvå tjänstemannen. Om ledande miljöpartistiska politiker använt så allvarliga och felaktiga anklagelser för att försöka påverka politiska utnämningar och avsättningar måste det fram. Finns ytterligare politiska dimensioner? Vi återkommer om nya uppgifter.

// Leif Engström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *