Centerns förslag om sänkt förtidspension för flyktingar luktar också populism

Skriven av: Kent Holmkvist

Centerns nya förslag om sänkt förtidspension för flyktingar luktar populism precis lika mycket som MPs förslag om fotbojan. Enligt argumentationen så har dessa flyktingar inte bidragit till socialförsäkringssystemet.

Grunden i den svenska välfärden är att vi har ett antal gemensamma försäkringar som man kvalificerar sig in i genom att leva och arbeta i Sverige. Vi tycker att reglerna ska vara lika för alla” säger Emil Källström (C), ekonomisk-politisk talesperson.

Centern vill tydligen att dessa istället skall ha socialbidrag. Emil Källström fortsätter “För de som av någon anledning inte kan finnas med på arbetsmarknaden ska det självklart finnas ett skyddsnät. Det som gäller lika för alla är det kommunala försörjningsstödet. Det ska se till att alla har en skälig levnadsstandard”

Detta är bara symbolpolitik då man i stället för förtidspension anvisar försörjningsstöd och därmed stämplar flyktingar indirekt som socialbidragstagare

Så antingen är detta förslag en flört med den våg av främlingsfientlighet som sköljer över landet eller så är det ett första steg för att privatisera välfärden genom att sprida budskapet att vårt system är orättvist och på så vis minska folkets vilja att bidra till systemet. Om så är fallet så måste man undra om dom vill skapa ett icke-fungerande välfärdssystem som dom har i USA? Är det verkligen så vi vill att Sverige skall se ut?

Alla ni som lämnade Moderaterna p g a deras samarbetsvilja med SD bör nu allvarligt överväga att lämna Centern eftersom att dom helt uppenbart verkar vilja hoppa på SDs retoriktåg. Fast då blir frågan: Vem skall man då stödja? Det börjar inte finnas så många partier som inte på ett eller annat sätt flörtar med SDs retorik numera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *