Avskaffa RUT och ROT och ge pengarna till Ekobrottsmyndigheten

Skriven av: Kent Holmkvist

RUT och ROT-avdraget har nu funnits i Sverige en längre tid. Hela konceptet går ut på att skattebetalarna bekostar en stor del av renoveringar och hemtjänster. En klar majoritet av dom som nyttjar dessa tjänster är människor med god ekonomi. Anledning är enkel. Man måste betala hälften själv. Har man dåligt med pengar så är det kanske inte lätt att skrapa ihop ens hälften av vad tjänsten kostar.

Om man använder ROT så finns det dock lösningar på detta. Då kan man nämligen låna hälften av kostnaden för renoveringen och lämna den andra hälften av räkningen till skattebetalarna. Kontentan av detta är att värdet på den fastighet, som skattebetalarna varit med att subventionera, ökar i värde och att bankerna får tjäna ännu mer pengar på utlåning. Den belöning som går till dom mindre välbeställda är ett jobb. Ett jobb där dom måste betala skatt. En skatt som är med och bekostar dom välbeställdas hus som dom just varit med om att renovera.

Argumenten för RUT och ROT har varit framför allt två. För det första att skapa jobb och därmed även skatteintäkter. För det andra att få bort svartarbetet inom bygg- och hemtjänstsektorn. Har det skapat jobb? Jo det har det nog. Exakt hur många vet ingen eftersom att det är omöjligt att veta hur många jobb som skulle ha skapats om RUT och ROT aldrig införts. Däremot har det spekulerat i siffror från 6 650 (Vänsterpartiet) till 35 000 (Moderaterna). Har det fått bort svartjobben? På det får man nog säga… Njaaa. Jakten på vinster hos byggbolagen har fortsatt och därmed även fusket.

Vad kostar då RUT och ROT? Under 2015 betalade staten ut över 23 miljarder i RUT och ROT bidrag. Låt oss nu ställa detta i relation till en del andra saker. Regeringen har nyligen beslutat att polisen skall få 7,1 miljarder extra under en treårsperiod. Detta kallas “en historisk satsning på polisen” av regeringen. I regeringskansliets dokument står att läsa: “Tillskottet under 2018 motsvarar kostnaden för cirka 2 200 polisanställda”. Tillskottet under 2018 är 2 miljarder. Med enkel matematik så kan vi då räkna ut att 23 miljarder skulle motsvara 25 300 nya polisjobb. Man kan verkligen undra om RUT och ROT har skapat 25 300 nya jobb?

Om vi nu lägger ner RUT och ROT och istället anställer 25 300 poliser på ekobrottsmyndigheten så borde väl det vara rimligt att dom kan jaga skiten ur alla dom skattefuskande bolag som RUT och ROT ursprungligen skulle göra lagliga. Jag tror att med en sådan personalökning att dom dessutom skulle kunna börja få fast lite finansbolag och andra ekonomiska brottslingar som idag går fria p g a Ekobrottsmyndighetens bristande resurser. Jag misstänker att det skulle ge ett skönt klirr i skattkistorna på skatteverket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *